Bättre ljusinsläpp med nya fönster

Det här med att välja rätt fönster kan både vara ett huvudbry och en rolig företeelse. Vad som dock är sant är att rätt fönster banar väg för en ökad trivsel inomhus eftersom de släpper in mer ljus, dämpar ljud och ger mindre energikostnader om de är välisolerade. Så – vilka fönster ger bäst ljusinsläpp och gynnar dig och dina rum på alla tänkbara sätt?

Vridfönstret – mer ljus, bättre luft

Att sätta in vridfönster i rummen kan gynna både ljusinsläppet och luftkvaliteten eftersom fönstret kan öppnas helt genom att vridas upp. Det står heller inte och slår, tack vare en stabil spärr. Använd gärna vridfönster i mindre småhus på tomten, i förråd och på vind.

Mer ljus från taket med takfönster

Ett smart trick för att få in mer ljus i ett rum närmast taket är att sätta in ett eller flera takfönster. Det ger också ett finare sken på inredningen samtidigt som du får ett slags frihetskänsla när du kan kika på himlen ovanför. Om du vill slippa ljuset på morgonen när du sover i rummet, finns det en viss typ av gardiner att hänga för. Takfönster är särskilt rekommenderade i äldre hus eftersom ljuset i dessa inte sällan är spartanskt.

Satsa på fönsterdörrar

Om du redan har nog med fönster i din bostad kan det vara en idé att installera fönsterdörrar, det vill säga dörrar med fönster och glaspartier. Dessa kan sättas in som balkong- eller altandörrar men även i ytterdörrar kan det förekomma glasdetaljer för mer ljusinsläpp. Fönsterdörrar finns med helglas, eller med partier av glasyta och resten traditionell dörrkarm.

Underskatta inte dagsljuset

Det är viktigt att ta vara på hela dagsljuset, speciellt i det mörka Skandinavien. Unna dig och ditt hem fönster för bättre ljusinsläpp och en trivsammare inomhusmiljö och få ett mervärde i form av rymd och reflektering av ljuset.