Homestyling ökar mest i storstäderna

Försäljningen av antal bostäder har ökat kraftigt under de senaste 24 månaderna. Att antalet bostäder som säljs ökar brukar betyda lägre priser, men bostadsmarknaden har varit så pass överhettad länge att utbudet ändå inte mättat efterfrågan. Priserna har ökat och allt fler objekt säljs långt innan första visningen. Hemnet, som idag förmedlar nästan alla Sveriges bostadsannonser, erbjuder mäklaren ett stort antal verktyg för att visa upp en bostad och med filmer, panorerade bilder, interaktiva planlösningar och fylligare beskrivningar. För de bostäder som använder dessa verktyg på ett bra sätt ökar chansen att få ett högre slutpris men också att slippa hålla kostsamma visningar.

I takt med att priserna fortsatt uppåt blir också professionella tjänster som homestyling allt vanligare i hela landet. Ett bra utfört uppdrag av en homestylist innebär att bilder och filmer som skall användas på hemnet blir mer tilltalande och med det kommer fler spekulanter att fastna för just din bostad. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är priserna högst i förhållande till yta. Även köp av tjänster som Homestyling har ett samband med de högre priserna, då fler personer i storstäderna anlitar professionella inredare för att styla hemmet inför försäljningen. De flesta som ska sälja sin bostad upplever en stress över att det är ett stort antal saker att försöka hålla i huvudet samtidigt som man inte äger frågan om bostaden kommer nå den gräns som satts upp för att en försäljning ska ske. För dig som vill minska stressen finns alltså ytterligare en anledning att ta hjälp av en professionell inredare.

Kostnader kopplade till försäljning av din bostad har olika regler för avdrag. Flytt-tjänster och städning är exempelvis underlag för RUT-avdrag. Köp av homestylingtjänster är dock ej underlag för RUT-avdrag under 2021 men däremot är hela kostnaden avdragsgill i deklarationen, precis som kostnaden för mäklaren och dennes tjänster.