Nya bänkskivor i sten – tänk på det här

En bänkskiva i sten är ett populärt val som pryder många svenska kök. Natursten är inte bara snyggt utan dessutom ett motståndskraftigt material som varar i många år. Samtidigt krävs det en del omtanke för att stenen ska behålla sin kvalitet. Hur bör man ta hand om bänkskivan så att den håller sig i optimalt skick år efter år? Nedan får du ett par grundläggande tips.

Så tar du hand om din nya bänkskiva i sten

När man talar om bänkskivor i sten menar man oftast granit, marmor, kompositsten eller kvartssten. Även om de olika typernas egenskaper skiljer sig något har de ändå mycket gemensamt. Därför finns det en del generella tips du bör följa oavsett vilken sten din bänkskiva består av.

Ett av de viktigaste råden du bör följa är att undvika stående vatten, värme, mekaniska skador och syror. Natursten har en hög absorberingsförmåga, vilket kan skapa missfärgningar. Likaså kan även värme orsaka skador, framförallt på kompositsten, eftersom den bland annat innehåller lim. Knivar och andra köksredskap kan också skada stenens yta, och därför rekommenderas alltid användningen av skärbrädor. Slutligen bör du vara försiktig med syror, inklusive citrusfrukter och aggressiva kemikalier.

Det är också viktigt att tvätta bänken på rätt sätt dagligen. Använd gärna en trasa av mikrofiber eller liknande, aldrig trådsvamp eller borstar som kan orsaka repor. Milda rengöringsmedel som diskmedel eller grönsåpa fungerar utmärkt. Ett annat tips är att alltid torka av bänken direkt när du ser vatten eller fläckar av olika slag. Kaffe, rött vin och en del frukter kan orsaka fula missfärgningar, särskilt på marmor eller ljusare sten.

Det krävs egentligen väldigt lite arbete för att ta hand om en bänkskiva i sten. Om du följer tipsen ovan bör du inte ha några bekymmer, men om du vill skydda stenen ytterligare är det alltid en bra idé att impregnera den redan efter inköpet.