Populära byråer

En byrå är en möbel som består av två eller flera utdragbara lådor som används för förvaring. Byrån har ofta överst en plan yta som fungerar som avställningsyta eller som plats för prydnadssaker. De flesta byråer tillverkas i trämaterial. Byrån kan även vara kombinerad med överskåp eller skrivklaff och kallas i det senare fallet ofta för skrivbyrå. Skrivbordsytan kan ibland bestå av stenmaterial eller laminat. De första byråerna gjordes i Frankrike under 1600-talet. De kom senare att utvecklas och under 1750-talet började byråer med 2 eller flera lådor för förvaring att tillverkas. Den s.k. sjudagarsbyrån, tall boy som den kallas, blev populär för att den har stor förvaringskapacitet. Byråer placeras vanligtvis i sovrum, vardagsrum eller hallar.

Populära byråer

Det finns en uppsjö olika varianter av förvaringsbyråer. De kan variera i såväl längd, bredd och höjd. En vanlig form av en byrå med 3 eller 4 utdragbara lådor som har ett djup på ca 40-60 cm, en höjd på 120 cm och är ca 100 cm lång. Ibland löper de tre understa lådorna längs hela byråns bredd, medan den översta sektionen är delade på mitten så att det blir två utdragbara lådor i den översta sektion som är anpassade för förvaring av mindre klädesplagg eller föremål. Förvaringsbyråer görs gärna så stora och rymliga som möjligt och med fördel även rätt så höga för att få plats med mycket saker och effektivt utnyttja golvytan.

Hallbyråer placeras ofta under hallspegeln och är lägre, innehåller inte så mycket förvaringsutrymmen och ovanpå placeras ofta prydnadssaker eller blommor.

Skrivbyråer används som skrivbord och placeras i kontors- och arbetsutrymme. Numera placeras ofta en dator på skrivbordsytan och byrån har ofta förvaringslådor eller hurtsar som kan användas för förvaring av kontorsmaterial och papper som ska arkiveras.

Förutom att köpa färdigmonterade byråar eller moduler som du själv monterar kan på-plats-byggda byråer vara en väldigt effektiv lösning för att  kunna fullt ut ta vara på rummets yta och estetik.