Vårfixa uteplatsen lagom till solens intåg

Äntligen vår, tänker du säkerligen varje år – och med våren kommer vårstädningen och arrangerande av uterum, balkonger och annat. Den här sagolika årstiden när allt doftar gott, driver oss till många kreativa tankar och agerande – ungefär som en nystart. En av dessa idéer är att skapa en mysig uteplats. Här ges tre tips.

1. Belysningen

Lägg ned extra mycket krut på utebelysningen eftersom det oftast är den som skänker en aura runt hela uteplatsen. Sätt dit lyktor, lampor, stearinljus och fäst ljusslingor runt staketet eller vid innertaket om ett sådant finns. Rätt ljus ger en fantastisk stämning i skymningstid och skapar liv och lust till de som befinner sig på altanen/uteplatsen.

2. Dränk in uteplatsen i kuddar och filtar

Även om du fokuserat på utemöblerna, så blir det inte samma atmosfär om möblerna inte dekoreras med filtar och gosiga kuddar i olika modegenrer. De här två produkterna gör att du kan dröja dig kvar om kvällarna även när det är lite kylslaget, alternativt in på hösten när sommarkvällarna sakta övergår i frostnätter. Komplettera med en fårskinnsfäll på trallgolvet eller i soffan, så blir mysfaktorn ännu påtagligare.

3. Små och stora krukodlingar – den perfekta mixen

Om du vill inreda din uteplats på ett elegant men ändå ombonat sätt, ska du inte förkasta krukodlingar. Du kommer inte att ångra dig när grönskan väl spirar och olika blommor hälsar på varandra i solen. Varva gärna vanliga plantor med lite mer exotiska träd och växter och kör också en variation vad storlekarna beträffar. Ställ dit söta äppellådor med många växter och ställ enskilda krukor lite här och var, eller som omgärdar ett större träd. Odla också gärna på höjden, med hyllor eller växtgungor.

Låt uteplatsen ta form

Ditt stora vårprojekt behöver varken äta upp din energi och tid på ett negativt plan – inte heller din budget. Det finns många enkla medel som sätter kronan på verket. Med lite fantasi och inspiration från inredningsmagasin och dylikt, är din uteplats snart en vårfin kungatron.